Hantverkskultur

Bilder i akvarell.

Foto på akvarell målad vid Gustafsbergs lilla badhus.

Sjöstugan på kurbadorten Gustafsberg,en kurort som tog emot både landets allra förnämsta herrskap och fattigbadande på 1800-talet.

Foto på akvarell av karvsnitt på täljsten.

Bokenäs gamla kyrka.Se närmare på porten! Porten har unika täljstenar.

Mönstret, som kallas karvsnitt har skurits in i täljsten, karveskurd heter det på norska. Varför porten har sådana stenar är inte helt klarlagt. Det finns en förklaring som går ända tillbaka till Nidarosdomen i Trondheim på 1000-talet. Karvsnitt var på modet i början av medeltiden och i Trondheim fanns gott om täljsten. Kyrkans täljstensport kan ha sitt ursprung från då man rev en vägg för ombyggnation av Nidarosdomen på 1200-talet. Kanske var det kung Olav Kyrres bygginsats från 1000-talet som ändrades om. Eventuellt fraktades dessa stenar till nybyggnationen av klostret i Dragsmark. Var täljstenarna tillverkats ör oklart, men det är troligt att de suttit på klostret. Bohuslän var norskt och det var Håkon Håkonson som anlade klostret på 1200-talet. När sedan klostret revs efter reformationen dekorerades troligen fler av Bohusläns kyrkor med snidade stenar från klostret.

Foto på akvarell målad på skolskeppsmast.

Skolskeppet Britta har riggat segel.

Foto på akvarell målad av Voss.

Voss om våren, en underbar plats mellan Hardangerfjorden och Sognefjorden.

Hemsidans ägare är Lena Sandell. Förutom att göra hantverk guidar jag gärna om kultur och natur. Samt för den som vill få stöd i sin egen friskvård har jag en hel del att erbjuda. Se länkarna Bohuskultur och Humankultur i navigationslisten.

Kontakt 0522-19307 eller mail: lena23sandell@gmail.com

Senast uppdaterad: 2017 08 06

Hantverkskultur följer upphovsrättslagen.